Hem

Om mig

Galleri

Länkar

Racing

Mektips

Kontakt

Hemgjorda ramskydd

Något av det dyraste man kan ha sönder när man kraschar med en hoj är ramen, och även om man inte behöver byta den så är det väldigt trist att ha bucklor och repor i den, oavsett om den är lackad eller omålad. Därför är ramskydd att rekommendera, i synnerhet om du tänker köra bana med hojen!

Men, ramskydd kostar ju en slant, och det kan vara svårt att få tag i till många hojar, därför tänker jag beskriva hur man gör sina egna ramskydd!

Eftersom tanken med hemgjorda ramskydd är att få så mycket pang per krona som möjligt så inhandlas det som behövs på Biltema i största möjliga mån... Följande behövs:
Glasfibermatta
Glasfiberremsa
Polyester + härdare
Papperslimstift
Aluminiumfolie
Tidningspapper
Pensel som tål polyester
Pappmuggar att blanda polyester i

Det rekommenderas starkt att man har god ventilation, helst andningsmask. Plasthandskar är väldigt bra för att slippa få polyester på händerna.

För att skydden ska göra någon nytta måste dom ligga tätt mot ramen, och för att få rätt passform bör man plasta skydden direkt mot ramen. Men att smörja in ramen med polyster är ingen hit. Därför smörjer jag in ramen med papperslim, som är lätt att tvätta bort. Sen tar jag ett ark tidningspapper och trycker fast det så det ligger dikt an mot ramen. Ovanpå tidningspappret limmar jag på ett ark aluminiumfolie, med papperslim igen, för att polyestern inte ska läcka in mot ramen. Nu är grunden färdig för att plasta på skyddet.

Nu är det dags att klippa till glasfibern. Innerst använder jag ett två lager glasfibermatta för att få lite stabilitet, och ytterst 2-3 lager glasfiberremsa för att få bra hasskydd. Klipp bitarna för stora, och finjustera i efterhand. Lägg alla bitar löst så att dom är lätta att komma åt.

Blanda små mängder polyester åt gången, den härdar fort. Använd inte plastmuggar, dom smälter av plasten, använd pappmuggar istället! Börja med att fukta aluminiumfolien med lite polyester och lägg på en av glasfibermattebitarna. Ibland kan det vara svårt att få mattan att ligga kvar, så det kan hjälpa med lite tejp i hörnen som håller den uppe. Pensla på polyester så att den precis blir genomfuktad. Låt den härda ett 5-10 minuter, och lägg på nästa bit och pensla så den precis blir genomfuktad också. Vänta 5-10 minuter igen, och fortsätt sedan på samma sätt med resterande lager glasfiber. Undvik luftbubblor och använd minimalt med polyester, det är inte den som ger styrka! Om polyestern tar slut eller börjar härda i burken, släng och blanda ny.


Skyddet är färdigplastat och håller på att härda.

När skydden är färdigplastade, låt dom härda ordentligt, helst över natten så att luften hinner bli ok igen. När skydden är genomhärdade är det bara att pilla bort dom från ramen. Dra loss folien från insidan av skydden och ta tex en uppklippt schampoflaska och skrapa bort resterna från ramen, sen är det bara att tvätta bort papperslimmet.

Just nu är skydden större än ramen, och fransiga i kanterna. Enklast sågar man rent kanten med en Dremel/multiverktyg, men det funkar med en fintandad såg också. Sticksåg mm trasar dock sönder skydden, dom är alldeles för agressiva!

Nu är skyddet funktionsdugligt, men för att få ett snyggt skydd så bör man spackla yttre ytan och slipa den jämn, eftersom det blir mönster av glasfiberväven. Sen lackar man dom i önskad färg. Bäst fäster man skydden med silikon mot ramen. Det är viktigt att skyddet ligger dikt mot ramen, och att det är ett jämnt lager av silikon bakom, annars gör skyddet mindre nytta.

Samma teknik kan användas om man vill göra skydd för motorkåporna tex.